Vad finns det för riter/traditioner kring parrelationer/kärlek/familjebildning?

Det finns flera olika sätt att fira ett hinduiskt bröllop på. Olika hemsidor säger olika saker men jag har beskrivit det sättet som jag har sett på flera sidor och som verkar vara det vanligaste. 

Bröllopet är ett av de hinduiska sakramenten och en viktig högtid. Nu för tiden brukar man oftast gifta sig när man är runt 18 år men förr så kunde man vara mycket yngre än så. Det är familjen som bestämmer vem man ska gifta sig med så det är ovanligt att man faktiskt är kär i den man gifter sig med. Familjen hittar ofta en lämplig partner genom att lägga ut en kontaktannons i tidningen eller genom att vänner till familjen tipsar om någon. 
 
Hinduiska bröllop är alltid väldigt stora. De kan komma alltifrån några hundra till tusen personer. Man bjuder nämligen inte bara sin släkt och nära vänner utan man bjuder även arbetskamrater, arbetskamraters vänner m.m. Man försöker också bjuda in så många västlänningar som möjligt, att många utlänningar kommer skapar lite högre "status" på bröllopet. Det kan vara så att man bjuder västlänningar som man endast har mött en gång förut. 
 
Firandet börjar två dagar innan själva dagen då vigseln sker.
 
Dag ett
Första dagen så hålls en middag för alla nära och kära.
 
Dag två
Andra dagen så är det dags för möhippa respektive svensexa. Dock så kan man kanske inte kalla det för det eftersom att man inte gör riktigt likadant som på de flesta andra möhippor/svensexor. Det är lite "lugnare" och man håller sig till traditioner. Det är främst på kvinnans möhippa som det finns ritualer/traditioner så det är den som jag tänkte berätta om.
Bruden träffas tillsammans med sina vänner på en mendhi-lunch. Mendhi är en hennafärg. Bruden får vackra mönster målade med hennafärgen på både händer och fötter. De andra kvinnorna som närvarar blir målade på endast händerna. Man äter, lyssnar på indisk Bollywood musik och dansar tillsammans.
 
Mannen spenderar såklart också dagen med sina vänner men då följer man inga speciella ritualer. 
 
Dag tre
Nu är det dags för själva vigseln.  
 
Klädsel: Kvinnan har på sig en sari som oftast är röd eller guldig. En sari är ett klädesplagg som består av ett ca 6 m långt tygstycke som man lindar runt kroppen på ett visst sätt. Det fästs sedan med en nål. Kvinnan har även på sig mycket smycken och smink. 
Mannen har på sig en speciell bröllopsturban. En turban består också av ett ca 6 meter långt tyg som man virar runt huvudet. En bröllopsturban är oftast lite finare och mer dekorerad än en vanlig turban. 

 
Vigseln: Hinduiska bröllop hålls tills största delen på sanskrit vilket är ett av de två bevarade fornindinska språken. Det första vigselförättaren gör är att han/hon sätter på bindi (en liten färgad prick i pannan mellan ögonbrynen) på brudparet samt hänger blomstergirlanger runt deras halsar. Efter det så byter brudparet blomstergirlangerna med varandra och ber om sina förfäders välsignelse. 
Efter det så knyts bruden och brudgummen ihop med varandra med hjälp av brudens sari eller en annan sari vilket ska symbolisera den heliga unionen.  
Sedan trär vigselförättaren på 40 armringar på bruden, ytterst ska det vara 2 ringar av guld eller metall. Bruden ska bära dessa armringar i minst 40 dagar efter bröllopet för att det ska bli ett lyckligt äktenskap. 
 
Nu så tänder man en eld som kallas för Agni, den symboliserar det gudomliga vittnet. I elden så lägger man antingen sandelträ, socker, örter, ris, eller ghee (renat smör). De olika sakerna står för olika välsignelser. Nu är det dags för den viktigaste delen av ceremonin. Satapbadi kallas det och det betyder "sju gånger runt elden". Varför det är just sju gånger är för att sju är ett heligt tal inom hinduismen. De första varven runt elden leder mannen och de resterande varven leder kvinnan. Brudparet lovar sedan varandra dessa sju saker:
 
Med gud som vår guide – låt oss ta:
Det första steget för att nära varandra.
Det andra steget för att växa tillsammans i styrka.
Det tredje steget för att bevara vår rikedom.
Det fjärde steget för att dela våra glädjeämnen och sorger.
Det femte steget för att ta väl hand om våra barn.
Det sjätte steget för att vara tillsammans för evigt.
Det sjunde steget för att vara vänner för livet, perfekta halvor för att göra en perfekt helhet.
 
När paret har sagt det så ger de varandra en sötsak. Efter det så lägger brudgummen rött kum-kum-puder i brudens hårfäste. Brudgummen sätter på manglsutran (den är istället för vigselringar) och Ardi-rökelse sprids sedan över brudparet. Det sista som görs är att en kruka med ris sparkas ut vilket symboliserar att paret ska få många välmående barn.
 
Nu så är de man och hustru! 
 
Kum-kum-puder ↑
 
Manglsutran
 
 
//Mira. 

Kommentarer
Postat av: Emma-Karin

Hej, jätte bra text och bilderna högst upp är ju bara helt underbara!
1. Oklarheter
Det är inga oklarheter, du har beskrivet det väldigt bra och tydligt. Det är bara en sak som jag är lite nyfiken på, är homosexuella äktenskap tillåtna?
2. Språket
Jag hittade inga stavfel eller liknande, vilket är ganska amazing eftersom att du skrev en väldigt lång text ;)
3. Glada tillrop
Super bra text, man fattar verkligen, jag vill typ ha ett hinduiskt bröllop!
Nej men verkligen super bra, keep up the god work! :D

2013-01-24 @ 08:56:40
URL: http://judendomsbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0