Vad finns det för riter/traditioner när ett barn föds?

Sakrament är en religös viktig handling som man gör under livet. För en Hindu så sker många av sakramenten under ung ålder och barnafödseln är ett av dom. 
Ceremonin vid födslen liknar till viss del ett kristet dop, fast det är uppdelat i olika steg istället. Första steget är precis när barnet är fött, andra är när barnet är 12 veckor gammalt, tredje är när det är fyra månader gammalt och det fjärde steget är när det är 6 månader gammalt. 
 
Redan innan barnet har fötts så brukar hela familjen be för att det ska bli en pojke. Det gör man på grund av flera olika orsaker. En av dom är att det är sonen/sönerna i familjen som ärver sin fars jord. Nu för tiden så får även döttrarna ärva lite men traditionen lever nog kvar. 
 
Precis när barnet är fött så läser en präst böner som ska göra så att barnet blir skyddat från onda andar. Prästen ber även Gudarna att välsigna barnet och ge det ett långt och friskt liv. 
 
Sedan vid 12 veckors ålder så ska barnet få sitt namn och då hålls den ceremonin som liknar det kristna dopet. Det får nya kläder och läggs i en vagga. Därefter så säger prästen barnets namn och kvinnorna som närvarar vid dopet sjunger sånger där barnets namn finns med. På kvällen hålls det en fest för släkten och familjens nära vänner. Barnet får även ett smycke gjort av silver eller guld. 
 
När barnet har blivit fyra månader så är det första gången den kommer utanför hemmet. Då tar mamman med barnet till ett tempel där de läser böner. 
 
Sista steget är vid sex månaders ålder, då får barnet fast mat för första gången. Till detta så får barnet oftast en liten silversked att äta med. 
 
Om det skulle vara en pojke som föds så klipps hans hår för första gången vid ett års ålder. 
 
Det var nog allt ni behövde veta!
// Mira
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0