Gör en jämförelse mellan alla de 5 världsreligionerna. Visa på tre likheter och tre olikheter.

LIKHETER
 
Heliga skrifter. 
Alla religioner har någon slags helig skrift. Judendomen har Tanach, Kristendomen har Bibeln, Islam har Koranen, Hinduismen har Bhagavadgita och Buddismen har Tipitaka. Dock så skiljer sig Buddismen och Hinduismen sig lite från de andra religionerna vad gäller skrifterna. Bhagavadgita och Tipitaka är de största skrifterna inom Hinduismen respektive Buddismen men de har flera olika heliga skrifter, alltså inte bara en skrift som alla följer. 
 
Högtider.
Alla religioner firar högtider men dock så firar inte alla samma saker. Judendomens viktigaste högtid kallas Chanukka, Kristendomens kallas Påsken, Islams kallas Ramadan, Hinduismens kallas Diwali och Buddismens kallas Vesak. Buddismen är den religion med minst högtider. Även om alla religioner har olika högtider så kan det vara så att man firar samma sak fast det firas p.g.a. olika anledningar. T.ex. så firar Judarna påsken till minne av när de befriades från sin fångenskap i Egypten medans Kristna firar påsken till minne av Jesus sista vecka i livet. 
 
Mannen är överordnad kvinnan. 
Något som är gemensamt för alla religioner är att mannen är överordnad kvinnan. Såklart så är vissa religoner mer jämnställda än andra. T.ex. så är Kristendomen en ganska jämnställd religion medans Islam inte alls är lika jämnställd.   
 
 
 
OLIKHETER
 
Gudar.
De olika religionernas sätt att se på Gud skiljer sig lite från varandra. Inom Islam, Kristendomen och Judendomen så tror man på att det finns en Gud som är allsmäktig. Inom Hinduismen däremot så tror man att det finns flera Gudar och att man kan välja lite själv vilka man tror på. Buddismen skiljer sig mest från dom andra på den här punkten för buddisterna tror inte på någon Gud alls. Istället så har de Buddha vilket är mer som en förebild istället för en Gud. 
 
Olika sätt att kontakta Gud.
Alla religoner har olika sätt att be till eller kontakta sin Gud. Hinduerna hedrar sina Gudar ofta under dagen och har ett litet minialtare hemma, Muslimerna ber vid bestämda tider varje dag och är alltid vända mot Mecka och Buddisterna mediterar. 
 
Döden.
Alla har olika sätt att se på döden. Vissa sörjer och andra tror på att man återföds. Judendomen är den enda religionen som inte tror på återfödelse. Därför så sörjer judarna mycket efter någons död.
Inom Islam och Kristendomen så hålls det en begravning men man ska inte sörja så mycket eftersom att man tror på återfödelse.
Hinduerna tror också på återfödelse men de har ett lite annat sätt att begrava på. Den döende ska helst föras till floden Ganges vilket är en helig flod. Där blir personen sedan strödd i vattnet.
Buddisterna tror även de på att man återföds men till skillnad från de andra religionerna så vill inte buddisterna bli återfödda. De strävar nämligen efter att nå Nirvana istället för att återfödas. 
 
Det här var mitt sista inlägg på bloggen så nu kommer den inte att uppdateras mer. Hej då och hoppas att ni har lärt er något om hinduismen! :)
 
 

RSS 2.0