Hur kan jag komma i kontakt med min Gud?

Inom de flesta religioner så ber man till Gud genom att gå till en kyrka och ber att han ska hjälpa en med t.ex. ens svårigheter. Men för en Hindu är det lite annorlunda. 
Flera Gudar
Till skillnad från de andra religionerna så ser vi inte på Gud som en person. Gud omfattar flera stycken Gudar vilket gör att vi inte riktigt kan använda ordet på samma sätt som t.ex. de kristna gör. De ser Gud som en person medans vi har flera Gudar. Dessa är de Gudarna som vi tror på samt deras egenskaper: 
 
  • Ardhanarishvara - Står för att både män och kvinnor är lika viktiga och har en kvinnlig och en manlig sida. 
  • Brahma - Skaparen.  
  • Durga - Bekämpar demoner. 
  • Ganesha - Den kändaste som nog de flesta känner till. Står för lycka och välgång och har ett elefantansikte. 
  • Hanuman - Har kungakrona samt spira och ser ut som en apa. 
  • Kali - Också en skapare. 
  • Krishna - Kärlekens gud. 
  • Lakshmi - Fruktbarhet, framgång och lycka. 
  • Parvati - Har ingen självständig identitet utan är allti bunden till sin man Shiva. 
  • Radha - Även hon har ingen självständig identitet utan är endast Krishnas älskarinna. 
  • Saraswati - Kunskap och visdom. 
  • Shiva - Förgörare och återställare. 
  • Vishnu - Upprätthållaren. 
 
Till skillnad från de andra religionerna så ber vi inte till Gudarna på samma sätt. Vi ber inte till dem bara någon gång ibland utan försöker få de att bli närvarande hela tiden under ens vardag istället. Vi ser de som familjemedlemmar och hedrar dom flera gånger under dagarna. Vi har ett eget litet altare hemma där vi hedrar eller ber till de varje gång vi går förbi. De hjälper oss genom att vara närvarande hos en och hjälpa till så att man själv fattar rätt beslut. Man kan tillkalla olika Gudar beroende på vad man behöver hjälp med, t.ex. om man behöver hjälp med att lyckas på ett prov så kan man försöka få Saraswati eller Ganesha närvarande eftersom att de står för kunskap respektive välgång och lycka. 
Självklart så har vi även ett tempel dit man kan gå också. 
 
 
Högtider
Vi hedrar de mer än vi ber till dem. Vi har många högtider där vi hedrar Gudarna och försöker få de närvarande. Ram Navami, Kalji Teej, Krishna Janmaashtami och Ganesh Chaturthi är några exempel på högtider. Jag tänkte berätta lite om Ganesh Chaturthi då man hedrar Guden Ganesh.
 
Ganesh Chaturthi
Som sagt så är detta en högtid för att fira Guden Ganeshas födelsedag. Den varar i upp till 10 dagar beroende på vart man befinner sig. För de som bor i Mumbai, som är Ganeshas födelsestad, så är denna festival extra högtidlig men den firas över hela landet. 
 
Det första man gör är att man placerar ut färgglada och dekorerade statyer av Ganesha runt om i städerna. Varje familj har även en egen minde staty i hemmet. Statyerna varierar väldigt mycket i storlek, de som finns i hemmen är vanligtvis bara bara ett tiotal centimeter medans de gemensamma statyerna (de som placeras ut runt om i staden) kan vara flera meter höga. 
 
Under dagarna som följer så genomför man olika ceremonier för att få Ganeshas närvaro samt ber till honom. När det har gått elva dagar så ska alla Ganesha statyer (även de stora gemensamma) föras ner till någon närliggande flod eller sjö. Alla människor färdas tillsammans i långa tåg genom staden och alla är mycket glada och upprymda. 
 
Väl framme vid sjön/floden så sänks statyn ner i vattnet och leran blir då en del av kretsloppet igen. 
 
 
Nu vet ni lite mer om våra Gudar, hoppas att inlägget hjälpte! 
// Mira

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0