Beskriv tre viktiga traditioner/högtider inom din religion.

 Jag tänkte beskriva de tre högtiderna Diwali, Holi och Raksha Bandhan. Ganesh Chaturthi är ju egentligen den tredje största men eftersom att jag redan har beskrivit den här så tänkte jag ta en annan högtid. 
 
 
Diwali. 
Diwali är ljusets högtid och man brukar även säga att det är den viktigaste hinduiska högtiden. Dess namn är en förkortning av Deepavali som betyder "en rad ljus". Diwali är som hinduismens nyår, fast till skillnad från t.ex. det svenska nyåret så varar den under hela fem dagar. Den börjar firas i slutet av oktober eller början av november. 
 
Hur man firar högtiden skiljer sig lite beroende på vart i Indien man bor men det vanligaste är att man städar sitt hus och smyckar det med blommor och pappersgirlanger. Man hänger även ut oljelampor i huset, på taken, i trädgården och på verandran. Man tar på sig nya kläder och har fest tillsammans med sin släkt och sina vänner.
 
Anledningen till att man firar högtiden från första början är att man firas Guden Ramas hemkomst till Ayodhya efter att han vunnit kriget mot den onda demonen Ravana. Diwalis budskap är alltså att de goda segrar över de onda, ljuset segrar över mörkret. Det är därför som den kallas ljusets högtid. 
 
Gudinnan Lakshmi brukar man också hedra under denna högtid. På den tredje dagen så brukar man öppna upp alla dörrar och fönster för att bjuda in Lakshmi. Lakshmi symboliserar lycka och välstånd, så därför vill man att hon ska komma in och välsigna hushållet. 
 
Den fjärde dagen anses som den lyckosamma dagen. Då samlas man med släkten och ger varandra presenter och skjuter fyrverkerier. Man äter god mat, dansar och sjunger tillsammans.
 
 
 
 
 
Holi. 
Holi är färgernas högtid och firas under våren, oftast i mars. Vanligtvis så varar den under två dagar men på vissa platser i Indien så firas den längre. gtiden firas dels för att välkomna våren men även för att hedra Holika, som var syster till demon-kungen Hiranyakashipu. Demonkungens son Prahlad bad - mot sin fars vilja - till Guden Vishnu och vägrade att sluta trots att Hiranyakashipu hotade honom. Därför blev kungen fruktansvärt arg och utmanade Prahlad till att sätta sig i en eldbrasa tillsammans med kungens syster Holika, som sägs vara immun mot eld. Prahlad klarade av utmaningen men det gjorde dessvärre inte Holika, trots att hon var immun så dog hon ändå. 
 
Under första dagen av Holi så tänder man en stor brasa. Den ska symbolisera den brasan som Holika brändes till dötts i. Eldens aska sägs kunna skydda mot sjukdomar. 
 
På den andra dagen så gör man det som är anledningen till att den kallas färgens högtid. Det som händer är helt enkelt att alla går runt och kastar färg på varandra! Man tar kum-kum-puder (det skrev jag om här) som man blandar med vatten och sedan kastar på folk. Denna högtid är därför väldigt populär hos barn och ungdomar. 
 
                       
 
 
 
 
Raksha Bandhan.
Den här högtiden är egentligen ganska liten men eftersom att jag kanske inte ska beskriva Ganesh Chaturthi två gånger så beskriver jag den ändå. 
 
Raksha Bandhan betyder "skyddets band" på sanskrit och är en högtid som man firar med sitt syskon - alltså sin bror eller syster. Den sker vid fullmånen under månaden shravana (enligt den hinduiska kalendern).
Under månen så binder systern en helig tråd som kallas Rakhi runt son brors handled. Därefter så ger brodern en present till sin syster och lovar att se efter och skydda henne. 
Äve om ritualen egentligen ska ske genom syskon så måste det inte vara så. Det kan även vara så att en kvinna ber om beskydd av en man fast än dom inte är syskon. 
 
Den som startade denna tradition var en prinsessa som hette Rani Karnavati. Hon skickade en rakhi till en av Indiens dåvarande härskare - Humajun - för att hon kände sig hotad av en furste. Humajun som var påväg in i krig avbröt det och red till Ranis för att skydda henne. 
 
 
// Mira. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0